torsdag 9 september 2010

Statusuppdatering

Bygget lever vidare.
Det har varit extremt mycket att ta tag i just nu.

Vi har varit tvugna att ta ett beslut angående vår grundläggning och hur den ska utföras, vilket har tagit en hel del tid och energi. Men nu har vi bestämt oss och vi hoppas att det blir bra!

Sedan har det poppat upp ett intressant alternativ för uppvärmning av garaget och det är genom en fläktkonvektor som man kopplar på vår befintliga fråluftvärmepanna, Nibe F750.

Här har det varit väldigt viktigt att bestämma sig fort. I går runt lunch fick vi förslaget från Värme & Sanitet i Karlstad och imorgon är sista dagen rörmokaren är på tomten på 3 veckor och kan peka ut var han vill ha uppsticket.
Kvällen har därför gått åt till att gräva en 30 cm bred kulvert på ca 1 meters djup. Jag hann väl med ca 25% ikväll och det ska nog räcka för att rörmokaren ska kunna göra jobbet imorgon bitti. Så det är bara att pallra sig dit och vara med klockan 07.00 imorgon bitti för att visa hur vi tänkt.

Innan det gick att börja gräva var vi tvungna att få besked på följande frågor:
  • Klarar pannan att värma denna extra yta?
  • Stör det värmesystemet att koppla in garaget på samma panna?
  • Är det bra rent ekonomiskt?
  • Är det en bättre lösning än en "fulvariant" på en luft/luftvärmepump?
  • Kommer vi att få en bra isolering på rören?
Svaren visade sig vara "Ja" på samtliga frågor, så då blev beslutet att vi kör på denna lösning.
Ca 8500 inkl. rör, konvektor, styrdel och installation kommer det att kosta, jämfört med en luft/luft pump för ca 6000 plus installation.

En luft/luftvärmepump drar ju ca 1 kwh och frågan är hur mycket den orkar ge när det är riktigt kallt ute.
Fläkten till konvektorn drar enligt uppgift max 45 w, vilket ju är 0,045 kw, om jag inte fått det hela helt fel förklarat för mig.
Troligen kommer inte pannan att göra av med mellanskillnaden, och dessutom får vi mer än underhållsvärme i garaget. Så det blir en bra lösning.
Rören vi lägger bli plusprisol dragna i 110 mm avslopsrör med 10 cm cellplast runt om och kulverten kommer vara ca 1. m djup. Eftersom det bara rör sig om ca 4 meter utomhus så kommer det inte bli så mycket temperaturtapp på vattnet.

Det var allt för nu. Bilder på hur garagebygget fortlöper får ni i nästa inlägg, vi kan avslöja att taket är färdigspacklat och klart för målning, samt att det börjat komma upp väv på väggarna. Tyvärr kan vi ju inte jobba i garaget varjekväll, så det är inget supertempo på bygget. :)

Tack o Gonatt!! :)

//Jesper

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar