måndag 25 oktober 2010

Köksbords funderingar..

Efter helgens besök på EM-möbler började det att klia i fingarna på mig. Vill köpa allt fint jag såg NU och helst få börja inreda nu med detsamma!
Iallafall så hittade vi ett jättefint köksbord, för det är något som vi kommer behöva köpa nytt då det vi har nu faktiskt är lånat.. Vi bor ju som sagt lite provisoriskt just nu med grejer nerpackade och saker lite överallt.

Den här gruppen heter Brännö och det var den som vi tyckte bäst om, frågan är bara 4 eller 6 stolar?


Sen ska vi hitta någon bra soffa, en fin hallmöbel, gardiner, lampor... En hel del :) MEN det blir bara kul!!

// Malin

söndag 24 oktober 2010

Lättnad

Helgen är snart över och den kan summeras som väldigt effektiv för vår del.

Vi har gjort klart innerväggen i garaget och till och med fått upp glasfiberväven, så nu återstår inte så mycket invändigt i garaget. Bara lite latexfog, målning, foder runt därrar & fönster, inkoppling av el och portmotor samt slutligen klinkerläggning, så vi ser verkligen ljuset i tunneln.
Utvändigt är det mesta också klart. Takfotsbrädorna på baksidan fick vi upp idag, vindskivorna är inkapade på plats och allting börjar se riktigt bra ut, det är bara utomhusbelysningen kvar. Bilder kommer inom kort...

Just utomhusbeslysning var termat på lördagens butiksrunda, som vi också hann med.
Vi spanade in olika typer av LED-spotlights till takfotsbrädorna och portöppningen samt även fasadbelysning till baksidorna.
Dessutom hann vi kolla lite möbler på EM samt bänkskiva och diskbänk hos Richardssons (Elon) som har Ballingslövsutställning.
Just bänkskiva är en av de saker som vi valt bort från LB-Hus, då vi vill ha mindre diskbänk än vad som ingår i Classichusen. Till er som bygger Classic 121 eller hus med samma kök (det finns ju flera LB-Hus modeller som har detta kök) kan det vara värt  att tänka på att diskbänken (alltså den rostfria delen) sitter mellan spisen och blandaren, och där vill man ju kanske ändå inte placera ett diskställ eller liknande utan det vill man ju (troligen) använda som arbetsyta. Och eftersom det är arbetsyta så tycker vi att det är både bättre och snyggare att ha bänskiva där.
Vi är inte heller helt 100% på vilken typ av bänkskiva vi vill ha och hur vi ska göra med diskbänken, men det lutar åt att det bara blir en nedlimmad diskho, med tanke på hur blandaren och spishällen är placerade.
Ja det är mycket om och men helt enkelt, men just därför känns det så oerhört bra att vi börjar blir klara med garaget så att vi kan fokusera ännu mer på alla val och detaljer, som vi ju så klart vill ha så bra och genomtänkt som det bara går :)

//Jesper

onsdag 20 oktober 2010

It's electric

Idag har jag haft semester från jobbet och varit ute vid huset och dragit högtalarkablar med elektrikerna. Det blev riktigt bra och det är nu förberett med tomrör från multimediecentralen till kök, båda badrummen, vardagsrum och uterum. Dessutom har vi förberett för ett 5.1 system i allrummet.
Det är inte riktigt bestämt hur vi (jag) ska göra med ljudsystemet och vilken lösning det blir, det är ju en liten djungel om man säger så, men nu är det i varje fall förberett med rör till de rum som kan bli aktuella.

Här kommer lite bilder:

 Starkström och belysning
 
Högtalarkablarna kommer ned till en hylla där förstärkarna ska stå i de fall det blir aktuellt.

 TV-väggen i allrummet. Kabelkanal mellan sockel och golv. Förberett för Sub i bortre hörnet. Fronthögtalare och centerhögtalare ut ur vägg. Rör till surroundhögtalarna är framdragna på "bakväggen". Om det sedan blir inbyggnadshögtalare eller väggmonterade behöver vi ju inte bestämma nu, utan vill vi ha inbyggnadshögtalare är det ju bara att såga ut.

 Ordentligt med eluttag har vi placerat bredvid "kanalen". Separat brytare till dessa "hemelektronik-uttag" har vi också monterat.

Lite lättare att se när OSB-skivan är på plats bakom.
 
Sist men inte minst (och även electric) så har Fortum varit och kopplat in strömmen till mätarskåpet idag. Vi hade beställt det till den 26/9, så en månads fördröjning kanske är inom marginalen. De flesta vi talat med har haft det ännu krångligare när det gäller elanslutning, så det är ett tips för er som ännu inte kommit så långt i byggprocessen, beställ elanslutning/byggström i tid.
Nu får vi se när fakturan kommer, någonting säger mig att det inte blir en månads fördröjning på den...

//Jesper

tisdag 19 oktober 2010

De första bilderna inifrån huset

Nu har vi alltså äntligen en ny kamera och det var verkligen efterlängtat.
Har tagit ett gäng bilder idag, både inifrån och utifrån och det är vad dagens inlägg består av.  :)

När vi läst andras husbloggar så tycker vi alltid att det är svårt att tänka sig in hur det ser ut och varifrån bilden är tagen och hur det ska bli. Vi ska försöka göra det tydligt för er och skriva in vilket rum som varje bild visar. Vi använder rumsbenämningarna i planlösningsbilden som finns här till höger.

 Sovrum 3

 Sovrum 2

 Allrummet (som vi ska ha som TV-rum).
    
 WC/Dusch. Lilla toan.

 Sovrum 1.
Lennart Elektrikern jobbar hårt!

 Badrum. Fotat i ingången från Sovrum 1.

Badkarshörnan inne till höger i badrummet. Klädkammaren skymtas lite till höger om reglarna.
  
Kök. Burspråket vid entrén.
  
Vardagsrum.
  
Vardagsrum fotat bakåt, från de 3 fönsterna på gaveln.

 Hall, från ytterdörr. Ytterklädesgarderob rakt fram. Altandörren till uterummet snett till höger.

Hallen och halva allrummet, fotat från köksentrén.
  
Hus och garage. 


Som ni ser har vi en annan taklutning på garaget, 22 grader, mot 27 grader på huset. Det är ett medvetet val som vi gjorde tillsammans med säljaren på Lundqvist Trävaru. Det var även möjligt att få 27 grader på garaget, men tanken är att huset skall framhävas och garaget ska tonas ned lite. Vi tyckte att det blev riktigt snyggt och bra med två olika taklutningar och att det passar bra ihop, särskilt såhär på lite avstånd.


//Jesper o Malin

måndag 18 oktober 2010

Humöret på topp!

Nu har jag äntligen fått se hur huset ser ut invändigt med nästan alla väggar uppe och...JAG ÄLSKAR DET! Det blir så himla fint och vi längtar verkligen tills vi får packa in alla våra flyttlådor och bara njuta. Men...det är ju ett tag kvar tills vi kan andas ut. Just nu är det många funderingar mestadels kring det elektriska. Men det känns som om vi har att göra med två riktigt bra elektriker :-)

Vi var hemma hos Partik, Linda och lilla Viggo i lördags som har byggt ett Classic 121 på ett område i Karlstad. Där fick vi svar på många frågor vi hade och fick en massa bra tips, så tusen tack till er för att vi fick komma!

Någon gång under veckan kommer det bilder på hur det ser ut invändigt, ska bara TA dom först och sen få tummen ur att lägga upp dom. Återkommer med det..

// Malin & Jesper

fredag 15 oktober 2010

Ny kamera!

Våran kamera gick som ni kanske vet sönder och igår fick vi reda på att den inte gick att laga så nu får vi hämta ut en ny. Hoppas på bättre tur med den :) Massa saker har hänt inne i huset, men har inte känts så kul att skriva om det utan bilder... Så håll till godo så kommer det bilder på det som hänt under veckan som gått. Enligt Jesper ser det jäkligt bra ut!! Har själv inte hunnit vara där ute och kolla, så ska bli spännande att få se.

Trevlig helg!! // Malin

söndag 10 oktober 2010

Färdigmålat för i år

I helgen har mina föräldrar varit här och hälsat på. Det har varit mycket trevligt och kul att träffa dem.
Vi har även fått lite extra hjälp nere på tomten och kommit en bra bit vidare.

Alla fönster och dörrar är nu målade två gånger, vilket är skönt, för då slipper vi det pillerjobbet i vår när vi ska lägga strykning nr 2.
Nockpannorna på garaget är inkapade och spikade.
Garageportens stag är nu färidgmonterat (nu saknas bara motorn :) ).
Garaget är urstädat och fräsch, färg och spackel borttaget från golvet.
Allt skräp som fanns på tomten är uppsorterat och bortkört till tippen.
Med hjälp av en sprayburk "Markör" har vi även sprayat upp hur vi vill ha planeringen av tomten (plattor/gräs/rabatter mm). Det känns som vi hittat en riktigt bra lösning där och inom någon månad eller två så har vi nog schaktat och fyllt i ordning det.

Lite trist att vi inte har någon kamera och kan fota, men nu har det gått en vecka i alla fall, hoppas vi får tillbaka den snart ;)

Nu blir det söndagskväll med film och popcorn.

//Jesper

fredag 8 oktober 2010

Uppdaterad planlösning

Den planlösning vi nu bygger efter reviderades den 11/8.
Vi har nu scannat in den och uppdaterat i menyn till höger.

Så här ser planlösningen ut för er som inte hunnit kolla in den.

//Malin o Jesper

onsdag 6 oktober 2010

Möte med elektrikern

Idag var vi haft ett första möte med elektrikern. Ett bra möte där vi drog upp riktlinjerna för hur vi ska göra med all el till huset.
Vi gick igenom hur vi ska placera utomhusbelysningen, spotlights (inomhus & utomhus), kabeldragning till högtalare (både till hemmabiosystemet och multiroomsystemet), dragning av tomrör för parabol (valde 4 st rör så det finns marginal för flera parabolhuvuden), fönster/möbelbelysning och garage-elen (som vi förberett).

Det kommer att bli en hel del pusslande med elen, det står helt klart efter dagens möte men det är bara roligt och spännande.
Man kan också tycka att 4,5 månad till inflyttning är lång tid, men med allt vi har framför oss att göra så kommer tiden gå snabbt, det är inte bara elen vi ska få till bra lösningar på.

Här nedan kommer ett utdrag av vad som står på Att-göra listan för Lilla Villa Djupsundet (har säkert missat hälften dessutom :) :
  • Montering av garageportsmotor
  • Sätta upp innervägg och innerdörr i garaget
  • Lägga klinker i garaget
  • Sätta foder runt dörrar och fönster i garaget
  • Sätta takfotsbrädor på kortsidorna i garaget
  • Fixa låset i garaget så det blir med samma nyckel som till huset
  • Välja och installera utomhusbelysning (Hus & garage)
  • Grovplanera tomten så att det är klart till vintern. T.ex. schakta och fylla garageuppfarten, jämna ut tänkta gräsytor mm
  • Måla alla fönster och foder en gång till innan vintern
  • Gräva in vattenledningarna till garaget och ansluta  fläktkonvektorn
  • Måla väggarna i garaget
  • Välja, köpa och installera två kompletta uppsättningar med badrumsinredning
  • Välja tapeter
  • Välja kakel och klinker
  • Bestämma multiroomsystem, högtalarmodeller och placering för att kunna dra kablar i tak och vägg
  • Bestämma all inomhusbelysning och placering av spotlights
  • Välja och beställa bänkskiva
  • Ordna med indragning av bredband
  • Köpa och installera paraboler för TV-mottagning
Och när allt detta är klart är det dags att börja inreda, puh.

Det är sannerligen ett stort projekt att bygga hus. Men samtidigt är det riktigt jäkla kul också!

//Malin o Jesper

måndag 4 oktober 2010

Första strykningen klar. Kameran trasig! :(

Efter fyra dagars hårt jobb har vi nu målat hela huset en första gång med Alcro Bestå Tonad Vit täckfärg.
Tanken är att måla andra strykningen (samt vid behov en extra strykning på vissa ställen) i vår, då har träet dragit ihop sig lite och färgen har verkligen torkat in ordentligt.
För att slippa allt för mycket pill o trix hade vi dock tänkt att måla alla fönster för andra gången nu till helgen och därefter ta bort maskeringen. Vi slipper gärna maska alla fönster på nytt i vår.
Vindskivs-plåtarna tejpade vi sittande på taket och det gick på en halvtimme, så det tar vi i vår.

Just nu känns det nästan lite som att vi ångrar att vi målade vitt istället för grått (som var det vi valde mellan). Men det beror nog på att det blir lite stelt och tråkigt när vi inte har någon tomt och allt är en enda byggarbetsplats.
När gräs, blomrabatter, buskar och uppfart (med grå plattor) är på plats så kommer nog den vita färgen mer till sin rätt, hoppas vi... :)

Tråkigt nog har vår kamera gått sönder och vi har skickat in den på reparation, så vi kan inte ta några bilder nu under på ett par veckor tyvärr. Kanske att vi kan låna någon kamera och sätta i vårt minneskort ett par gånger under tiden.

För er som är nyfikna så har vi i varje fall uppdaterat inlägget nedan med de bilder vi lovade tidigare, så nu kan ni se hur huset ser ut med taket på. Vi blir mer och mer nöjda med de tre gavelfönstrena i vardagsrummet för varje dag som går. Det känns perfekt att vi valde att lägga till dem.

Det var allt för nu. Sov så gott.

//Malin o Jesper