söndag 21 mars 2010

Färg & Tillval

Vi var ju hos våran säljare Thomas i onsdags för att gå igenom färg & tillval, är som sagt en hel del man ska ta ställning till. Känns som att vi äntligen börjar komma någon vart nu! Det som vi hade svårt att bestämma oss för var vilken bänkskiva vi ska ha, vi har haft lite delade åsikter kring det nämligen. Det vi vet är att det blir en bänkskiva i en grå ton, det återstår att se i veckan vad vi bestämmer oss för.

Helgen har gått i en rasande fart, Jesper har haft fullt upp i ishallen och jag har jobbat hela helgen. Gårdagen bjöd på strålande sol och idag har det varit snö blandat med regn, känns som att vi har fått nog utav det sistnämnda. Det börjar iallafall märkas på Karlstads gator att det närmar sig vår, snöhögarna är inte fullt så stora och man hör fåglarna kvittra var och varannan dag.

Imorgon ska vi (läs Jesper) ringa till herrarna på kommunen och höra hur det går med bygglovet, vi vill få allt sånt klart nu! Sen är det bara att hålla tummarna för att inte problem dyker upp :-)

// Malin & Jesper

tisdag 16 mars 2010

Positiva besked!

Idag tisdag 16/3 har varit en bra dag i byggprocessen av Lilla villa Djupsundet.

Vi har fått besked av banken att förhandsvärderingen av huset stämmer överens med produktionskalkylen och banken ser inga hinder för att bevilja lånet. Mycket bra, med andra ord.

Dessutom har vi fått besked om att bygglovet kommer att tas på delegation, de krävde ytterligare en nybyggnadskarta och den levererades igår, så nu är det bara att vänta på att tjänstemännen på Hammarö kommun hanterar vårt ärende. Förhoppningsvis blir det under denna vecka.

Tack vare dessa glada besked så är det dags att ha ytterligare ett möte med vår säljare Thomas. Vi skall gå igenom våra tillval och "speca" så mycket som möjligt så att vi i princip bara kan trycka på knappen den dagen då bygglovet beviljas (självklart måste vi ha ett möte då med, men så mycket som möjligt ska vara klart då tänkte vi).

Det var allt för nu. Förhoppningsvis kan vi berätta mer om våra val och tillval imorgon kväll.


//Jesper och Malin

torsdag 11 mars 2010

Inget nytt om bygglovet

Det har inte hänt så mycket de senaste dagarna, utan vi väntar fortfarande på vårt bygglov och på förhandsvärderingen.

Vi gjorde som sagt en ändring i bygglovsansökan och vår förhoppning är att ändringen innebär att bygglovet kan behandlas på delegation i stället för i byggnadsnämnden. Det skulle göra hanteringen mycket snabbare.
I torsdags hade de beredning på kommunen och då skulle det beslutas om ovanstående, men vi har inte hört något ännu.
Att bygglovet hanteras på delegation innebär att det skickas ut till beslutsfattarna som får godkänna eller avslå ansökan (oftast blir det dock godkänt om beredningen asnett att ansökan skall behandlas på delegation).
Om det är för mycket avvikelser mot detaljplan, avvikelser mot kommunens normer eller om det finns grannar som kan bli störda etc. så måste ärendet hanteras i byggnadsnämnden. De sammanträder 1 ggr per månad och får man avslag då så är det bara att korrigera ansäkan och lämna in den på nytt, och vänta ytterligare minst en månad (beroende på när man lämnar in den).

Vi håller alltså tummarna för att beredningen beslutar att vår ansökan skall behandlas på delegation. Förhoppningsvis får vi besked om det kommande vecka.
Troligt- och förhoppningsvis så får vi även besked från banken att vår produktionskalkyl stämmer överens med eller ligger bättre till än mäklarens förhandsvärdering av marknadsvärdet på huset.
Skulle förhandsvärderingen ligga lägre än produktionskalkylen blir det inget lån, men vi tror och hoppas att läget är så pass bra och att huset är så pass prisvärt att det inte skall vara några problem. Det brukar inte vara det vid nybyggen på Hammarö (problem med värderingen alltså), men man ska ju inte ropa hej förrän man är över ån, som det så fint heter :-)

Ha det gott så länge!

//Malin och Jesper

tisdag 9 mars 2010

Reviderad situationsplan

Nu har vi varit i kontakt med kommunen och kommit fram till ett beslut om hur huset skall ligga på tomten.
Vi har kompromissat lite och enats om detta:



Vi tror att det blir bra. Det blir lite mer tomt i Söder och Västerläge än tidigare, dock blir huset lite rakare placerat än vad vi först tänkt, men det gör nog inte så mycket. Vi får mer utsikt på höger sida om Silvergranen bara :)
Nu är det bara att vänta på att kommunen klubabr igenom detta, och att förhandsvärderingen blir godkänd. Då kan vi ha vårt efterlängtade byggstartsmöte.

Fridens liljor!

//Jesper & Malin

måndag 8 mars 2010

Lite bilder på tomten

God kväll! :)

Bifogar lite nya bilder på planlösning och fasad, nu med uterummet tillritat. 155 kvm om man räknar med Uterummet (som vi skall helisolera), känns mycket bra!


Ser rätt så snyggt ut utifrån också.



Tomten ser ut såhär vintertid:

Huset ska ligga vridet så att utsikten från vardagsrummet blir på höger sida silvergranen och utsikten från uterummet på vänster sida. Ungefär där den blå arbetsboden är (fast längre fram) kommer våra grannars hus att ligga.

//Malin & Jesper

söndag 7 mars 2010

Dags för möte med LB-Hus

Hej igen!

Imorgon är det dags för ett möte med vår LB-Hus säljare.
Vi har laddat upp med ca 15 nya frågor, som vi känner att vi behöver få svar på.
Det kommer upp som mycket frågor hela tiden, så vi har skaffat en liten bok som vi skriver ned alla funderingar i. Det känns bra att göra så, då missar man inget viktigt.

Vi skall även justera lite i planritningen så att vi kan avropa huset så fort bygglovet är klart.

Apropå bygglovet så har vi även fått nya ritningar från LB-Hus (över mailen), som vi skall få utskrivna imorgon. Då är uterummet med på plan- och fasadritningen, vilket kommunen rekommenderade så att vi slipper ansöka om ett nytt bygglov och därmed betala extra för det framöver.

Förhoppningsvis flyter allt på nu när vi kompletterar bygglovsansökan med de sista ritningarna, så vi kan ha byggstartsmöte och avropa huset i början av april.

Inom kort som kommer vi försöka lägga upp lite bilder på tomten, samt den senaste fasadritningen.

Ha det bra så länge!

//Malin & Jesper

torsdag 4 mars 2010

Bygglovsansökan inlämnad!

Då var äntligen bygglovsansökan inlämnad, nu är det "bara" 5-6 veckors väntetid och hoppas att allt går bra.

Det är en del saker som är lite osäkra med bygglovet, men som vi hemskt gärna vill ha, därför har vi valt att lämna in det så. Det skulle dock vara riktigt tungt om vi får avslag och får göra en ny ansökan, på ytterligare 5 veckor.

Vi skall komplettera bygglovet med det inglasade uterummet, och det hoppas vi kunna göra imorgon, fredag.
Därefter är det bara att vänta, samt göra de val vi måste innan byggstartsmötet.
Det vi bestämt oss om är ytterdörr, köksluckor samt färg på tak och ytterväggar. Huset grundmålas vitt, hängrännorna blir vita och takpannorna svarta ytbehandlade. Köksluckorna blir Ballingslöv Art. Se bilden nedan.


Nästan spikat är golvet, det lutar åt ek, trots att vi får valnöt till samma pris. Men valnötsgolvet känns lite för ojämnt mellan ljusaste och mörkaste stav, och för det golv som ingår så kan man inte välja färgnyanser. Därför lutar det som sagt åt ekparketten.

Det som ännu är oklart är innerdörrarna.

Vitvarorna lutar det åt att vi köper själva, det känns som om vi får mer vitvaror för pengarna då. Det blir rostfritt, troligen Bosch eller Electrolux.

Det var nog allt för nu. Det blir inte så mycket uppdateringar just nu eftersom det inte händer så mycket, men vi försöker skriva lite då och då :-)


//Malin och Jesper